Oleh: Megat Abdul al-Hanis

“Apabila kita menyentuh kemanusiaan dalam diri manusia, ia akan bangun walaupun terpendam, walaupun mati.Apabila kita menyentuh kemanusiaan, ia bangkit.

Youssef Nada, 2012

Sejak Ikhwan Muslimin ditubuhkan pada tahun 1928, berbagai ujian dan cabaran yang terpaksa dilalui oleh organisasi ini untuk mengesahkan kewujudannnya lebih-lebih lagi di tanah air pengasasnya Imam Hassan Al-Banna, di Mesir. Asalnya, ia ditubuhkan bersama enam orang lagi pekerja Syarikat Terusan Suez berdasarkan prinsip Islam kemanusiaan. Disebalik kukuhnya pengaruh Ikhwan Muslimin (IM) di seluruh dunia yang kini ahlinya mencecah 100 juta, adanya seorang ‘negarawan’ atau ‘menteri luar’ IM, Youssef Nada yang begitu hebat sebagai juru runding dalam banyak perkara yang melibatkan kepentingan umat Islam.

Youssef Nada sejak kecil lagi sudah mempunyai minat dan semangat dalam isu-isu ketidakadilan . Seawal usia 12 tahun, beliau sudah mula mengunjungi mahkamah dan kagum dengan proses penghujahan dan debat yang berlaku di dalamnya termasuklah ketidakadilan yang terpalit bersamanya. Begitulah dunia perundangan menyusup ke dalam peribadinya yang mengajar beliau supaya sentiasa teliti dalam apa-apa perkara dan membuat sesuatu di atas landasan undang-undang.

Di zaman pemerintahan Gamal Abdul Nasser yang merupakan seorang ahli Ikhwan yang membelot selepas revolusi 1952 menentang Raja Farouk, Nada dihantar ke penjara tentera semasa berusia 23 tahun. Beliau menyaksikan pelbagai penderitaan yang dirasai ahli-ahli Ikhwan yang dipenjara dan diseksa oleh tentera-tentera Mesir dalam sel-sel tahanan Penjara Tentera Abbasia itu. Antaranya ,seorang tokoh ulama terkenal ketika itu, Muhammad Al-Qaraxi yang begitu banyak memberi pengajaran kepada beliau tentang menghadapi kezaliman dengan rendah diri dan menghadapi kekuatan dengan kebijaksanaan.

Disebabkan Nada mempunyai keluarga yang berpengaruh yakni ibu bapanya , Mustafa Ali Nada dan Nemat Abu Saud, beliau bernasib baik terselamat dari mati di dalam kem tahanan. Bapanya mempunyai sebuah ladang dan kilang hasil tenusu dan ibunya yang begitu terkenal dengan kebaikan dan keramahannya sehingga dihormati masyarakat sekelilingnya termasuklah sebahagian pegawai-pegawai tentera yang bertanggungjawab ke atas penahanan Nada.

Semasa belajar di universiti, Nada sudah mengusahakan sebuah perniagaan produk tenusu dengan kaitan rapat sebuah pejabat eksport. Selepas menamatkan pengajian pada tahun 1959, beliau mengembangkan lagi perniagaan dengan membekalkan susu Pasteur kepada syarikat Swiss di Mesir selain menjadi satu pertiga sumber minuman susu di kawasan tempat tinggalnya. Kerana terus-terusan ditekan di bawah “Negara polis” Mesir, beliau bertekad berhijrah ke luar negara pada tahun 1960 dan menjadi usahawan antarabangsa yang berjaya dengan menubuhkan pejabat di Vienna, Tripoli , Riyadh, Glasgow dan Liechtenstein.

Jaringan Diplomatik

Kejayaan perniagaan beliau dalam bidang pembinaan selain khimat penghantaran komoditi-komiditi seperti carousel, jagung,minyak, barli dan gandum yang merentasi Timur Tengah, Afrika, sehingga benua Eropah, memberikan peluang besar dengan meritnya membina jaringan dengan ahli-ahli politik terkemuka selain rakan niaganya. Antaranya ialah Presiden Tunisia ketika itu, Habib Bourghiba, Raja Idris di Libya sebelum digulingkan Gaddafi, yang membolehkan beliau dianugerahkan kerakyatan penuh Tunisia dan disokong kuat di Libya dengan perniagaannya yang berkembang pesat dengan 36 kapal di laut yang mengangkut minyak ,besi , simen, barli dan gandum yang menyumbang besar terhadap ekonomi Libya.

Selepas Raja Idris digulingkan, nama beliau tersenarai sebagai orang yang dikehendaki Gaddafi dan sempat melarikan diri ke Vienna bersama-sama peguamnya , Ghaleb Himmat yang kemudian menjadi orang kanan yang paling beliau percayai sepanjang urusan perniagaan dan politiknya. Selepas kematian Nasser, Anwar Sadat mengambil alih kuasa dan memanggil semula ahli-ahli Ikhwan kembali ke Mesir dan membebaskan ramai dari penjara. Namun , itu tidak menukar fikiran Nada untuk kembali ke Mesir kerana pengalaman buruknya malah pada tahun 1977, beliau menetap di Campione D`Italia, sebuah kawasan pergunungan yang indah mengadap Tasik Lugano.

Beliau mempunyai pengaruh di Arab Saudi melalui Putera Mohammed Al-Faisal, anak kepada Raja Faisal yang dibunuh dan bekerjasama menubuhkan sebuah bank. Islam di Mesir. Walaupun Sadat berjanji untuk tidak memberi apa-apa masalah untuk ahli-ahli Ikhwan untuk pulang, Nada tetap tidak mempercayainya kerana beberapa insiden yang berlaku ketika mesyuarat ahli lembaga pengarah di Mesir. Akhirnya, beliau meletak jawatan dan bertekad untuk tidak kembali lagi.

Tahun 1979. Revolusi Iran yang sering dilabel sebagai Revolusi Islam menggemparkan dunia dengan ketokohan Ayatollah Sayyid Ruhollah Khomenei yang berjaya menumbangkan  Shah Iran, Muhammad Reza Shah Pahlavi yang menandakan berakhirnya sistem monarki yang sudah berterusan selama 2,500 tahun sebelumnya. Nada , mewakili Ikhwan mengatur perjumpaan mengucapkan tahniah kepada Ayatollah atas kemenangan tersebut setelah berterusan memantau perjalanan politik Iran sebelumnya. Hubungan politk Iran-Amerika menjadi berantakan selepas sekumpulan pelajar-pelajar radikal Iran merampas kompleks kedutaan Amerika di Iran dan menahan beberapa pegawainya sebagai tebusan.

Ini menyebabkan Amerika menghubungi Ikhwan sebagai organisasi Islam bagi meminta pertolongan melalui pemimpin tertinggi Ikhwan ketika itu Omar Al-Telmesamy (1972-1986), untuk berunding dengan Iran. Nada dihantar bagi menjalankan misi tersebut. Pimpinan Amerika , di bawah Presiden Jimmy Carter, walaubagaimanapun tidak meneruskan rundingan malah melancarkan Operasi Eagle Claw bagi menyelamatkan tebusan tetapi gagal dengan teruknya selepas terkandas di padang pasir.

Namun, pada tahun 1980,baru setahun selepas Revolusi Iran, dan ‘mood’ anti-Amerika, Saddam Hussein pula melancarkan perang terhadap Iran. Peristiwa ini mendorong kerajaan Iran berunding dengan Amerika dan pada tahun yang sama , Presiden Amerika yang baru, Ronald Reagan dilantik menggantikan Jimmy Carter dan tebusan Amerika dibenarkan dibawa keluar dari Iran dan asset USD8 billion Iran yang dibekukan di Amerika dilepaskan.

Ikhwan ketika ini tersepit di tengah-tengah. Perang tersebut retoriknya simbol kemuncak yang memecahbelahkan lagi perpecahan Sunni dan Syiah. Disebabkan hubungan diplomatic yang dibina Ikhwan, ramai tertanya-tanya posisi Ikhwan sama ada agen Arab Saudi, negara-negara Teluk, Iraq, Amerika, UAE, Mesir atau Iran atau kepentingan sendiri yang tersembunyi?

Disinilah Nada, sebagai Menteri Luar  Ikhwan memainkan peranan yang sangat penting bagi mengawal hubungan diplomatic dengan semua negara Islam dan juga kuasa besar bagi menguntungkan umat Islam. Arab Saudi mengharamkan apa-apa sahaja yang bersangkutan dengan Iran. Sekatan ekonomi yang dikenakan keatas Iran pula menyebabkan Iran kekurangan makanan dan keperluan lain dan ini menyebabkan Menteri Perdagangan Iran, Reza Sadr, meminta bantuan Nada. Nada mengangkut 100 ribu tan besi dan 450 ribu tan gandum ke Iran dan kerugian sebanyak USD5 juta usai proses itu dijalankan.

Konflik Sunni-Syiah juga merebak di dalam Iran. Pergeseran, puak minority Sunni Kurdish Iran dengan pengawal revolusi semakin menjadi-jadi dan akhirnya , ketuanya Ahmad Moftizadeh dibunuh dan Presiden Iran, Abolhasan Banisdar pula lari ke Perancis selepas berselisih dengan Ayatollah Khomenei. Konflik sectarian ini sangat berguna untuk dimanipulasi Barat bagi memecahkan kesatuan Arab. Perdana Menteri Britsih , Campbell Bannerman pernah berkata :

“Di Timur Tengah, mereka mempunyai agama yang sama,bahasa yang sama, perasaan yang sama. Maka kita perlu memecahkan mereka”

Ini sangat jelas pada tahun 1950-an, ketika Nasser melancarkan nasionalisme Arab bagi menentang pengaruh Amerika, Amerika menggunakan Shah Iran bagi menentang Nassser. Tidak cukup dengan itu, Amerika meyakinkan Arab Saudi, melalui Raja Faisal dan kemudian Raja Fahd untuk bersama-sama Shah menentang Nasser.

Namun selepas Nasionalisme Arab gagal selepas kalahnya perang Arab-Israel 1967, Nasser menjadi lemah dan meminta pertolongan Raja Faisal dari Arab Saudi. Arab Saudi pula bersetuju membiayai Mesir dan ketenteraannya bagi membina kembali kekuatan. Tak lama selepas itu, Nasser meninggal dunia dan digantikan oleh Anwar Sadat.

Selepas Sadat menandatangi perjanjian damai dengan Perdana Menteri Israel, Menachim Begin, pada tahun 1979, selepas Perjanjian Camp David setahun yang awal, beliau dituduh mengkhianati dunia Arab dan mereka memindahkan Liga Arab dari Kaherah ke Tunisia. Kini, tibalah giliran Saddam Hussein sebagai hero dunia Arab.

Aneh dan ironis bukan? Kegilaan konflik yang carca marba ini tak berhenti disini.

Orang Arab dan Amerika pula membantu Saddam Hussein menentang Iran! Sedangkan Saddam menghentam pemimpin-pemimpin dunia Arab kerana mengkhianati Arab di dada akhbar, televisyen dan radio. Akan tetapi, pemimpin zalin dan dictator Saddam dibantu atas nama pemimpin Sunni bagi menentang pengaruh Syiah. Begitulah Amerika dan kepentingannya. Amerika sepanjang misi imperialnya begitu taktikal dan bijak menggunakan pemimpin-pemimpin dictator dan monarki dan isu-isu sektarian bagi menjaga kepentingan beliau di Timur Tengah.

Banyak juga contoh lain di luar Timur Tengah. Noriega, pemerintah kejam di Panama merupakan sekutu kuat Amerika. Namun selepas Amerika tidak lagi menyokongnnya, beliau dicampak ke penjara. Perkara yang sama juga berlaku kepada Mobutu di Congo yang  juga adalah sekutu kuat Amerika di Afrika. Ferdinand Marcos, di Asia Tenggara juga menghadapi nasib yang serupa begitu juga Shah Iran dan kemudian giliran Saddam menjadi buah catur Amerika bagi mengawal kebangkitan Revolusi Iran.

***************************************************************************

Pengaruh Nada hampir ada pada setiap pemimpin Islam di seluruh dunia. Selain di Timur Tengah, beliau juga pernah mengadakan rundingan dengan Gulbuddin Hekmatyar, orang paling penting di Aghanistan yang mengetuai Hezbul Islami yang memerangi Soviet. Misi beliau semasa berkhidmat dengan Ikhwan ialah menghentikan keganasan. Beliau percaya itulah sebab Ikhwan wujud. Untuk menghentikan keganasan sesama muslim dan bersatu.

Bagi beliau perang saudara Sunni-Syiah, nasionalisme Arab, sifat kepuakan merupakan perang palsu yang merosakkan dunia Islam. Amerika sentiasa mahukan perkara itu berlaku agar mereka mendapat keuntungan sebanyak-banyaknya. Tapi, kita sering terperangkap dengan konflik yang tidak berkesudahan ini. Nada menyangkal dakwaan bahawa Ikhwan mahu mewujudkan sistem Khilafah dengan mengangkat seorang khalifah sebagai ketua negara. Beliau malah percaya dengan sistem demokrasi yang tidak bercanggah dengan Islam. Ia adalah sistem terbaik untuk membahagi dan memisahkan kuasa bagi mencapai keadilan dengan segala kekurangan dan kelemahannya untuk diperbaiki.

Pada tahun 2010, unggun api revolusi Arab dinyalakan semula oleh Mohamed Bouazizi yang membakar dirinya gara-gara kemiskinan melampau yang dihadapinya di Tunisia. Satu persatu diktator dunia Arab ditumbangkan oleh rakyat. Di Mesir, Hosni Mubarak terpaksa meletakkan jawatan selepas 30 tahun pemerintahannya atas desakan rakyat.Ikhwan Muslimin pula melalui Freedom and Justice Party (FJP) memenangi hampir 47 peratus daripada keseluruhan parlimen diikuti Parti An-Nour sebanyak 25 peratus berbanding golongan minority parti-parti liberal yang menduduki tempat ketiga.

Namun Youssef Nada sepanjang hayatnya,masih bimbang yang FJP tidak menyediakan siapa-siapa yang mampu menerajui negara apatah lagi dalam keadaan ekonomi yang kering kontang dari segi luaran dan dalaman. Ikhwan tidak boleh memerintah secara total tapi perlulah mewujudkan pemerintahan campuran. Beliau malah tidak bersetuju Ikhwan menghantar calonnya bagi bertanding jawatan Presiden namun, mahu tidak mahu keputusan dibuat dan akhirnya Morsi menang pilihanraya tersebut.

Ujian terhadap Youssef nada tidak berhenti disitu. Beliau dituduh secara peribadi oleh Presiden Amerika Syarikat, George W.Bush sebagai penyumbang kepada dana bagi keganasan melalui bank beliau , Bank At-Taqwa. Beliau dituduh tanpa sebarang bukti dan beliau di tahan di rumah beliau di Swiss sejak tahun 2001 dan sehingga tahun 2001. Aset beliau dibekukan dan walaupun nama beliau telah dikeluarkan dari pada PBB, sehingga 2012, nama beliau masih disenaraikan dalam senarai Amerika.

Kesimpulan

Buku biografi tentang Youssef Nada ini sarat dengan pelbagai rundingan dan ujian yang dihadapi oleh Nada mahupun sebagai ahli perniagaan dan juga Menteri Luar Ikhwan yang berperanan penting dalam menjayakan berbagai-bagai misi keamanan bagi menghalang keganasan. Amat sukar untuk membuat rumusan, kerana tidak ada suatu maklumat pun yang tidak penting yang boleh kita ketepikan. Segala macam isi rundingan, konflik yang ditangani, malah fahaman-fahaman Nada tentang demokrasi, sekularisme, kebangkitan Islam, perang saudara Sunni-Syiah, kegilaan Al-Qaeda, keganasan puak-puak ekstremise,fahaman Islam yang sempit dan bermacam lagi peristiwa konflik dunia Islam yang wajar kita perhatikan.Walaubagaimanapun, rumusan ini saya kira, mengambil sebahagian kecil peristiwa-peristiwa rundingan yang dilakukan oleh beliau dan kekalutan konflik dunia Islam di Timur Tengah. Banyak lagi bab-bab yang perlu dihurai secara lanjut dan dibahaskan oleh siapa-siapa yang sudah membaca buku ini. Akhir kata, marilah kita merenung kata-kata Vladimir Lenin ini ,

“Jikalau kita tidak membuktikan hubungan antara perang dengan politiknya sebelum itu, maka kita tidak akan memahami apa-apa dalam peperangan ini”

Mudah-mudahan pembaca mendapat manfaat dan membuat bacaan tambahan dan mengesahkan segala yang diterangkan dalam rumusan ini. Sekian.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s