Oleh: Hanun Muhammad

30 Mac 2017 adalah hari terakhir aku bekerja sebagai Account Assistant di The Royale Bintang Kuala Lumpur. Mungkin nama Royale Bintang atau Royale Chulan ni tak asing untuk sesetengah orang yang familiar dengan kawasan Bukit Bintang. Hotel 4-bintang ni dekat dengan Low Yat, Sungei Wang dan Berjaya Times Square serta Nasi Ayam Chee Meng. Memandangkan bulan ni adalah bulan terakhir aku, jadi bos ada tanya aku kalau ada kawan-kawan yang belum bekerja dan perlukan kerja. Bos letakkan syarat (1) orang yang aku kenal dan (2) good attitude. Jadi, awal bulan ni, aku post di Facebook “Hai. Saya mencari seseorang untuk menggantikan tempat saya sebagai Account Assistant…”. Selepas post tu, aku hanya terima satu resume daripada pelajar Master in Business Administration dari UiTM Shah Alam.

Memandangkan tinggal beberapa minggu lagi untuk bulan Mac berakhir, aku terpaksa langgar syarat bos yang pertama dan aku post di Twitter. Aku post iklan kerja kosong ni akan dibuka hingga pukul 4 petang, 10/03/2017. Tapi, sebab banyak gila Direct Message masuk, aku update aku akan delete post kerja kosong tu sebaik sahaja aku bangun dari tidur 10/03/17. Hari ni, aku masuk office macam biasa dan sehingga jam 3.30 petang, aku telah terima 11 resume daripada pelbagai education background dan working experience. Aku baca semua email dan resume dengan details; lelaki dan perempuan, sijil, diploma dan degree, fresh graduate dan ada working experience dan banyak lagi. Aku baca satu per satu.

Total resume ada 11 dan aku baca satu per satu. Macam-macam style. Waktu aku baca tu, aku sedar ada 3 perkara penting berkaitan dengan kerja kosong, resume dan email:

Cara hantar email untuk apply kerja kosong

Aku terima 12 emails termasuk emails pelajar master dan setiap orang hantar email dengan style yang berbeza. Aku baru terima 12 emails dan resumes. Kau bayangkan Human Resource (HR) staffs yang terima lagi banyak emails dan resumes daripada aku. HR staffs perlu review pelbagai gaya penulisan. Jadi, kau jangan pelik kenapa kau dah hantar resume, tapi kau tak pernah dipanggil interview. Pada aku, tujuan kita hantar resume adalah untuk dipanggil interview, bukan untuk dapat kerja. Kejayaan fasa pertama selepas hantar resume adalah dipanggil interview. Ini bermakna company tersebut berminat untuk mengenali kau dengan lebih lanjut dan mendalam. Gittew.

Ingat, email communication adalah first impression yang kau perlu bagi kepada HR staffs dan aku 😉 Kalau style kau tulis email pun gagal (baca: tidak memuaskan), kau rasa apa first impression aku? Memandangkan aku perlukan pengganti, aku tetap baca dengan teliti resume yang aku dapat. Tapi, ada HR staffs yang aku kenal, kalau email yang dia terima attached resume semata-mata, tak ada greeting dan subjek, dia terus delete email tu. Faham kan? Okay, aku akan sertakan contoh bad and good email communication seperti di bawah:

Bad

  • Thank you in advance 🙂
  • Here i attach you resume for application for account assistant, thx for you time
  • Here I attached my resume for the positon of account assistant.
  • Hai there, yesterday saw vacancy for Assistant of Accounting.. so here is my Resume. kindly please call me or email me if my name being shortlisted.. Thank You 🙂

Good

Dear Mr./Ms.,

I am Ali bin Ahmad. I’m interested in applying for Account Assistant position in your company. Attached is my resume for your reference. Hope to hear from you soon. I’m also looking forward to work in your company. 

Thank you.

Best regards,
Ali bin Ahmad
01x-xxxxxxx

*

Jadi, untuk bad email communication, aku reply macam ni:

Dear Ali,

Thank you. For a friendly reminder, kindly improve your email communication and learn how to create a concise resume.

For example:

Subject: Job Application For Account Assistant

Greeting.

 I am Ali bin Ahmad. I would like to apply for an Account Assistant position as advertised in social media. Kindly refer to the attached file for your reference.

 Thank you.

 Regards,
Ali bin Ahmad
01X-XXXXXXX

Thank you and all the best in your future 😉

Best Regards,
Nur Hanun Muhammad

*

Kenapa aku reply macam ni? Sebab aku rasa bertanggungjawab untuk tegur cara dorang tulis email dengan lebih baik. Kalau aku tak tegur, (mungkin) dia akan tulis dengan cara yang sama untuk apply kerja lain sekali lagi dan (mungkin) dia takkan dipanggil interview. Pada aku, tak salah untuk kita menegur, cuma make sure cara kau tegur tu tak keterlaluan. Aku percaya melalui pesanan mesra aku ni akan mengubah cara dia hantar email in future.

Tak kisah Microsoft Word atau PDF, tapi resume hingga 4 pages siapa nak baca?

Aku tak salahkan dorang 100% bila aku received resume hingga 4 pages. Ye la, (mungkin) sebab dia banyak achievement yang power dan dia rasa perlu untuk masukkan kesemua achievement tu untuk impress aku 😉 Ya la, takkan kau tak nak bagitau orang yang kau power, kan? 1/3 daripada resumes yang aku received ada 3-4 pages. Kalau page yang 3 itu adalah ‘references’, aku okay dan pandang sebelah mata je. Tapi, kalau kau tulis hingga 4 pages tu, alahai penatnya kakak nak membelek dan membaca, dik.

Lepas tu, aku search di Google “good resume how many pages”. Katharine Hansen dalam website LiveCareer tulis “The norm for most resumes/CVs is one to two pages, even for very experienced professionals,” says the Findings of 2011 Global Career Brainstorming Day: Trends for the Now, the New & the Next in Careers, published by the Career Thought Leaders Consortium. Ya, dik. Resume yang power adalah 1 hingga 2 pages. 3 pages dan ke atas tu over, jadi aku nasihatkan walau apa pun yang berlaku, tolong edit resume kau dan jadikan 2 pages. Ingat, HR staffs bukan nak baca resume kau seorang sahaja 😉

Jadi, apa yang perlu ada dalam resume yang bagus? Kawan aku, yang bekerja sebagai HR Manager di beberapa companies besar pernah bagitau bahawa resume yang bagus untuk melayakkan seseorang itu dipanggil interview perlu ada beberapa maklumat (seperti di bawah). Lepas baca, jangan lupa edit resume tau?

  • Gambar – tak wajib, tapi kebanyakan di Malaysia ramai orang letak gambar, so letak je la
  • Personal details – nama penuh, alamat, nombor telefon, alamat email dan tarikh lahir (boleh juga letak nombor kad pengenalan)
  • Career focus – apa yang kau nak atau expect dalam kerjaya kau?
  • Personal objectives – apa personal objectives kau? Contohnya, I want to be part of the success in an environment of growth and excellence.
  • Working experience – Position, company, bulan dan tahun bekerja. Start dengan latest working experience.
  • Education background. Course, university, bulan dan tahun. Jangan letak CGPA unless kau dapat 4 flat (kawan aku HR Manager yang bagi tahu). Start dengan latest education background.
  • Skills – Language, computer literacy, hotel literacy, accounting literacy (bergantung kepada bidang kerja kau)
  • References – tidak wajib, tapi tak ada masalah kalau nak letak

Ada kerja kosong la, tapi course yang saya belajar macam tak sesuai dengan jawatan tu. Boleh ke apply?

Jawatan untuk gantikan position aku sekarang adalah Account Assistant untuk Account Receivable. Dalam Finance Department kat hotel ni, ada 3 sub-departments which are account payable, account receivable dan audit. Untuk account payable, ya, aku percaya Financial Controller perlukan calon yang ada latar belakang perakaunan dan ada pengalaman kerja. Untuk account receivable, bos aku which is Credit Manager melihat latar belakang perakaunan bukanlah satu keperluan. Buktinya, aku dan 2 orang lagi kawan aku adalah degree holder dalam Hotel Management dan sekarang aku sedang gigih menyiapkan thesis dalam Master of Science (Hotel Management). Kenapa? Sebab bos aku percaya setiap orang boleh diajar dan belajar selagi mereka diberi peluang.

Power kan bos aku?

Melihat kepada ekonomi negara yang kurang baik pada hari ini, aku percaya bahawa kesemua 12 orang yang mengantar resume ini sangat perlukan kerja walaupun jawatan yang dipohon tiada kaitan dengan apa yang dorang belajar waktu di universiti sebelum ni. Pendek kata, “Jangan memilih. Ada kerja, grab je”. Peluang kerja yang sangat limited menyebabkan graduan hari ini tidak memilih pekerjaan. Kenapa aku cakap macam ni? Sekarang aku akan senaraikan beberapa courses yang mereka belajar di universiti sebelum ini (seperti di bawah). Nanti kau akan nampak beberapa courses sahaja yang ada kaitan dengan jawatan Account Assistant, tetapi selebihnya?

  • Bachelor of Human Science in Communication, IIUM
  • Diploma in Human Resource Management, UNISZA
  • Degree in Accountancy, UiTM
  • Islamic Banking and Finance, Politeknik Ungku Omar
  • Diploma in Accountancy, Politeknik Seberang Perai
  • Bachelor of Hotel Management, UiTM
  • Bachelor of Business Management, UiTM
  • Bachelor of Corporate Administration, UiTM
  • Diploma in Secretarial Science, Politeknik Sultan Idris Shah

Rezeki ada di mana-mana. Jangan putus asa.

Ya, tak dinafikan, bukan senang nak dapat kerja terutama sekali kalau kau fresh graduate sebab kebanyakan companies melihat kepada pengalaman kerja, bukan background education kau semata-mata. Sama la macam aku dulu. Habis belajar bulan Julai, lepas tu ramai kawan-kawan dah dapat kerja dan jadi stress. Aku pun dah lupa berapa banyak interviews yang aku dah pergi, tapi siapa tahu kan rezeki aku pada interview yang terakhir? 😉 Ingat, jangan sesekali putus asa dan percayalah setiap orang ada rezeki masing-masing dan rezeki tu ada di mana-mana sahaja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s